16 December 2007

Islam dan Sains

Sains Islam jadikan Al-Quran
sumber rujukan tertinggi


Nyza Ayob

Sun | Dec 16, 07 | 2:09:46 pm MYT
Sumber: harakahdaily.net

NILAM PURI, 16 Dis (Hrkh) - Al-Quran dan Sunnah yang merangsang umat Islam memiliki minda saintifik iaitu minda yang mementingkan bukti dan dalil, berjaya melahirkan saintis Muslim yang agung dan terkemuka di dunia.

Perkara ini ditegaskan oleh penceramah dan penulis terkenal Dr Danial Zainal Abidin sewaktu membentangkan kertas kerjanya bertajuk Al-Quran dan Sains, di Konvensyen Kebangsaan Penghayatan Al-Quran sempena Pameran Mukjizat Al Quran 2007 yang bertempat di Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, dekat sini semalam.

Konvensyen yang terbuka kepada orang ramai itu dihadiri 250 orang peserta.

Dr Danial menjelaskan Al- Quran melahirkan minda saintifik yang membenci khurafat dan tahyul yang merupakan kepercayaan yang tidak berasaskan bukti serta tidak masuk akal.

Sebaliknya sebagai agama yang saintifik, Islam menerima penemuan serta kajian yang sah terutama di sudut duniawi.

"Secara umumnya sains boleh didefinasikan sebagai ilmu yang dihasilkan melalui cerapan iaitu analisis dengan menggunakan pancaindera serta fahman yang lahir daripadanya.

"Islam memberi kebebasan kepada para saintis untuk mengkaji namun menyedari keterbatasan intelek yang dimiliki oleh manusia. Justeru sains Islam menjadikan wahyu sebagai sumber rujukan tertinggi,"katanya.

Selain itu motivator bagi siaran radio Mutiara FM dan Perlis FM ini juga memperincikan mengenai sains berasaskan tauhid serta keharmonian antara sains dan Quran serta contoh-contoh kenyataan saintifik dalam Quran

0 komen:

EXCO BARU ASRAMA 2010/11

EXCO BARU ASRAMA 2010/11

Membeli Sambil Menderma!

Membeli Sambil Menderma!

Template by:
Free Blog Templates